Seppo jo syntymästään Myös asiallisia kommentteja otetaan vastaan

Yhteiskuntasopimus for dummies eli päättäjille

Tavallisella maalaisjärjellä varustettu Suomen kansa kyllä tietää, miten susi nyt kokoon rustattu yhteiskuntasopimus on, mutta päättäjät, eli hallitus, työnantajajärjestöt sekä ammattiliitot näköjään eivät.

 

Siispä avataan tämä yhteiskuntasopimuksen sisältö sen verran yksinkertaisella esimerkillä, että valkenee heillekin.

 

Sillä esimerkin voimaa oppimisessa ei voita mikään.

 

Yhteiskuntasopimusta voisi verrata tilanteeseen, jossa Oy Suomi Ab-niminen soutuvene on joutunut merihätään. Se on alkanut vuotamaan, ja selviytäkseen ennen uppoamista ja totaalista tuhoa sen on päästävä kaukana olevaan satamaan turvaan.

 

Soutuveneen päällystönä toimii hallitus. Koko veneen ja sen matkustajien henki riippuu siitä, että kaikki pyrkivät tekemään parhaansa saadakseen veneen kaukaiseen satamaan. Soutajina toimivat ammattiliittojen edustajat ja työnantajajärjestön edustajat. Puolet ammattiliittojen soutajista kieltäytyy soutamasta metriäkään ja toinen puoli ilmoittaa heti alkuunsa asettelevansa matkan varrella erilaisia ehtoja jatkosoutamiselleen. Työnantajajärjestön edustajat kieltäytyvät soutamasta kokonaan koska kaikki ammattiliittojen soutajat eivät suostu soutamaan.

 

Soutuveneen kapteeni Sipilä ei osaa päättää antaako soutajille ruoskaniskuja vai ylimääräisen ruoka-annoksen saadakseen porukan soutamaan. Siispä hän ei tee mitään, mutta rukoilee hiljaa itsekseen Luojan tulevan jotenkin apuun kiperässä tilanteessa. Muu päällystö seuraa neuvottomana sivusta.

 

Arvatkaapa pääseekö vene turvallisesti vuotavalla veneellä kaukaiseen satamaan?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Älä yliarvio suomalaisten älykkyyttä. Työmailla sen huomasi selvästi, että oma ajattelu on ulkoistettu liitoille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eihän lapsillekaan auta kuin lahjonta tai uhkaus, mutta tässä ei ole kysymys kummastakaan. Sipilän uhkauskin kun meni mönkään ja nyt kaikilla on vain sormi suussa, että tuleeko yleislakko heti vai vasta syksyllä?. Niin, ja sitten vene jo upoaakin ja kaikki hukkuvat ... Kuka voitti:)

Seppo Hildén

Suomen kansa on aika järkevää, mutta politiikkaan, ammattiliittoihin ja työnatajaliittoihin näyttää hakeutuvan järjestään sellaisia henkilöitä, joille oma asema ja vallankäyttö menee aina kansan hyvinvoinnin edelle.

Valitettavasti.

Pekka Iiskonmaki

#2
Päämäärä ei ole tärkeä, vaan liike. Sen totesi minulle eräs AY-jyrä.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Tämä Suomi soutaa/ei souda-ongelma päättyy niin, että vene uppoaa ja uimataitoiset selviävät.

Eli, kun sopimisen aika on mennyt ohi, maan talous on romahtanut ja ollaan pelkästään markkinavoimien varassa, selviävät parhaiten ne, jotka voivat siirtyä toimimaan ulkomailla. Koskee myös yhtiöitä.

Lopuilla ei sitten ole palkanmaksajia eikä töitä. Aikansa kuluksi ahkerimmat peseskelevät paitoja toisilleen. Missä ovat silloin ammattiyhdistysjohtajat?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Just, ja taitaa PAMin kakkosjohtaja Niina Koivuniemi senkin jälkeen vain heilutella iloisesti punalippuaan:) Herrat ja narrit pärjäävät aina.

PAMin virallinen tiedotehan kertoi kuulemma olennaisen, Koivuniemen viesti Sipilälle:
"Nythän jos koskaan tarvitaan punaista vasemmistoa. Oikeistolle laitamme kampoihin ja näytämme joukkovoimamme". Palataan siis kunnon luokkataisteluun vanhaan tyyliin. Sitäkö suomalaiset haluavat? En usko.

Toimituksen poiminnat