Seppo jo syntymästään Myös asiallisia kommentteja otetaan vastaan

Hoitotestamentista

Julkaisen tämän blogin puheenvuoron puolella, koska katson että yhteiskunnallisesti asia koskettaa meitä kaikkia ja itse kunkin on hyvä ottaa asiasta etukäteen selvää.

 

Olen jo aiemmin, kiitos kaverini, tajunnut ottaa selvää tulevasta hautapaikastani.

 

Nyt, kiitos jälleen saman kaverin, tajusin tehdä hoitotestamentinkin. Kaverini ei tosin itse sellaista ollut tehnyt, mutta hänen antamansa esimerkki herätti minut tähän asiaan.

 

Tässä kävi näet niin, että kaverini, täysin terve mies, meni, otti ja kuoli. Syitä tähän oli kaksi. Ensinnäkin, hän meni työpaikkansa terveystarkastukseen, kun työpaikka sellaisen järjesti. Ei olisi pitänyt mennä. Kyllähän lääkärit tahtoessaan ihmisestä löytävät vaikka mitä. No kaverin tullessa juuri 10 kilsan iltalenkiltä kotiin lääkäri soitti tarkastuksen tulokset ja ilmoitti että sulta löyty syöpä. Kaverini, urheilullinen, terveitä elämäntapoja ikänsä noudattanut oli tästä tiedosta luonnollisesti hieman katkera. Etenkin kun suhteet yläkertaankin piti olla kunnossa hänen ollessa harras kirkossakävijä. Omatkin siis pettivät. Lehdistä saimme sitten lukea kuukauden päästä syynkin syövän kohdalle osumisesta. Laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan se on pääasiassa sattumankauppaa kuka syövän saa. Elintavoilla on pienempi osuus. Joten tästä voimme samalla päätellä, että sattuma on ainakin täällä maan päällä vahvempi tekijä kun Jumala.

 

No ei kaverini tästä syövästä vielä niin huolissaan ollut, vaan luotti tulevan hoitoon. Mutta tässä tuli nyt kuvaan se toinen epäonni. Kaverini hoitavaksi lääkäriksi sattui näet naislääkäri. Tiesihän sen mihin sellainen päättyy. Kaverini oli puolen vuoden päästä hengetön.

 

Kaverini loppuajan lähtö ei ollut mitään niitä kauniimpia ja sitä läheltä seuranneena päätin tehdä hoitotestamentin.

 

Hoitotestamentissa määritellään minkälaista hoitoa kuoleman lähestyessä annetaan. Valmiita hoitestamenttipohjia on netissä useita. Minä valitsin Muistiliiton nettisivuilta olevan, koska sen pystyi täyttämään selaimessa ja tulostamaan suoraan sivulta. Tosin niillä on sivulla sellainen bugi, että tulostettaessa itsetäytettyä tekstiä katoaa, vaikka selaimessa se edelleen näkyy. Tämän ratkaisemiseen minulla meni muutama tunti mutta löytyihän se ratkaisu. Tulostimen asetuksista tulostussivuksi pitää muuttaa normaalin A4 sijaan A5 niin sitten pelaa. Muistiliitto voisi korjata tuon ohjelmassaan tai ilmoittaa sivuillaan tuosta tulostimeen tehtävästä asetusmuutoksesta.

 

Paperin virallinen nimi on Hoitotahtoni ja sen etusivulla todetaan mm:ssa että ”Hoitotahdon avulla voit varmistaa muun ohella, että hoidossasi noudatetaan elämänarvojasi ja että hoitoratkaisut perustuvat tahtoosi elämäsi loppuvaiheen hoitopäätöksissä. Hoitotahto vahvistaa itsemääräämisoikeutesi toteutumista: jos hoitotahto on riittävän selkeä, ja voidaan olettaa että et ole muuttanut tahtoasi, hoitotahtoa tulee noudattaa.

 

Jep, kyllähän minä riittävän selkeän hoitotahdon osaan kirjoittaa. Lisäksi tykkäsin Muistiliiton hoitopaperissa noista noudatetaan elämänarvojasi- ja hoitotahtoa tulee noudattaa-kohdista.

 

Toisella sivulla todettiin, että ”Hoitotahto sitoo terveydenhuollon ammattihenkilöstöä”. Aina parani.

 

Lisäksi todettiin, että ”jos potilas on tehnyt hoitotahtonsa kirjallisesti, se voidaan liittää potilasasiakirjoihin”. Päätin kiikuttaa hoitestamenttini heti sen tekemisen jälkeen lähimmälle terveysasemalle arkistoitavaksi.

 

Sen jälkeen katsoin jäljelle jäänyttä sivupumaskaa. Hoitotahdossa oli kaiken kaikkiaan 17 sivua. Tämän paperin on täytynyt suunnitella nainen naisia varten. Kyllähän mies osaa kiteyttää hoitatahtonsa muutamaan tärkeimpään seikkaan.

 

Alussa oli ruksausvaihtoehtoja. Ruksasin sieltä elvytyskieltokohdan sekä kohdan, jossa todetaan, että ”päätettäessäni hoidostani pidän tärkeämpänä elämäni laadun varmistamista kun pitkittämistä”. Tämä nyt on itsestään selvää sillä samalla ohjeella olen myös elänyt.

 

Sen jälkeen tuli vapaasti laitettavia hoitotoiveita. Vaikka hieman tuo toive-sana tässä kohtaa särähti. Onneksi alkusivuilla mainittiin kyllä jo että hoitotahtoa tulee noudattaa ja se sitoo terveydenhoitohenkilökuntaa.

 

Huoneen kalustusosioon kirjoitin että huoneessa pitää olla iso TV josta voi seurata urheilua. Suurten urheilutapahtumien kuten Olympialaisten ja MM-kisojen aikaan henkilökunnan tulee vähentää häiritsevä ramppaaminen huoneessa minimiin.

 

Mieliruoka-ja juomat-osioon kirjoitin että talossa tarjottava ruoka käy, kunhan se ei ole mitään vihannespainotteista. Paistettuja muikkuja pitää saada silloin tällöin. Ja joka ilta ennen nukkumaan menoa pitää saada iltamyssyksi 4 cl-annos Jim Beam maissiviskiä. Jos sitä ei ole joskus saatavilla niin Jack Danielskin menettelee hätävarana. Lisäsin tähän kohtaan, että hoitajille pitää painottaa, ettei tuo ravintola-annoksen perusmittaa, 2 cl-annosta, vaan tupla-annoksen.

 

Peseytymisosioon laitoin, että hoitohenkilökunnalle pitää painottaa, ettei suomalainen mies kaipaa pesua joka päivä vaan joka toinen on ihan sopiva jos veden kanssa pitää sitten läträtä.

 

Lisäksi toivon-osioon laitoin että minulle annetaan korvakuulokkeet (koppimalli) ja annetaan kuunnella Gösta Sunqvistin koe-eläinpuiston kaikki radiojaksot (101 jaksoa +juhannusspesiaali) ja sitten tarvittaessa aloitetaan kierros aina alusta jos olen edelleen elossa. Neuvoin että tämän loistavan radiohupailun saa YLE:n areenapalvelusta. Pyysin hoitajia selvittämään lataamisen tekniset seikat. Tästä maailmasta pitää päästä lähtemään hymy huulilla.

 

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä tahtonani laitoin, että minua hoitavan lääkärin pitää olla ehdottomasti mies. Tästä en tinki. Laitoin tämän saman tinkimättömyyden vaatimuksen myös hoitotahtooni ja perustelin sitä sillä (vaikka eihän näin itsestäänselvää asiaa edes pitäisi joutua perustelemaan) että kahdella viimeisellä kerralla minulle on sattunut lääkäriasioissa naislääkäri ja eihän siinä tullut kun vääriä diagnooseja. Veritulppani pohkeessa diagnisoitiin puolen tunnin jalan tutkimisen ja vääntelyn jälkeen varmaksi iskiakseksi saatesanoilla, että ”olen ollut 35 vuotta lääkärinä ja kyllä minä iskiaspotilaan tunnen kun sellaisen näen”. Ymmärtänette ehdottomuuteni mieslääkärin saannista.

 

Ennen hoitotahdon allekirjoitusta kirjoitin viimeiseen lisäksi toivon että-osioon, että otatte tämän hoitotahtoni vakavasti vaikka huumorimiehiä olenkin.

 

Hyvä näillä spekseillä on sitten joskus mennä kohti Hietaniemeä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Toisella sivulla todettiin, että ”Hoitotahto sitoo terveydenhuollon ammattihenkilöstöä”.

Hoitotahto on juridisesti potilaan esittämä toivomus, eikä se sido ketään millään tavoin.Suomen laki ei sinänsä tunne hoitotestamenttia lainkaan. Hoitoratkaisut tekee aina lääkäri. Tottakai sitä noudatetaan, jos se on mahdollista, eikä ole perusteltuja syitä siitä poiketa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Potilaskin voi joutua päättämään hoitoratkaisusta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mulle ihan samat jutut, paitsi urheilukanavat voi minun kohdalla jättää väliin. Ja juomapuolella pitää olla vain valkkaria nätistä kristallilasista tarjottuna. Miespuolinen lekurikin on ihan toivottavaa. Muuten kaikki on ok.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Juomaa toivoisin annettavan, ettei nykyisen tavan mukaan tarttis kuolla nestehukkaan. Vaikka käypän hoidon mukaan se on armollinen tapa.
Hoitavan lääkärin sukupuolella ei ole väliä. Hyvä jos tapaisi edes.

Seppo Hildén

Muuten, tuosta juomapuolesta, otin selvää ja saattohoidossa olevat saavat pyytäessään myös alkoholia ja kuulemma yllättävän moni ottaakin joka ilta konjakkia. Nämä juomia tuntemattomat ovat tietenkin naisia.

Jouni Nordman

Tossa kun yhden syöpäpotilaiden kanssa juttelin, niin kysyin häneltä" Muistikortti laittaa hoitotestamentiin maininnan ehdottomasti suolan anto kiellosta", katsoi muokattu kumminkaan tästä, myöntänyt että ei ollut tätä tiennyt. Sillä kun kerroin miksi tämä on oleelista, sillä tämä tekee nyt päiviä vähemmän kun joutuu tiedottamattomana täälä olla.

Toisaalta voi myös kieltää antibiottejen antamisen, kuin teki kaverin vaari" lääkäri", joka oli uransa aikana nähnyt että elämä ei yli 75 v jälkeen enään parempaan suuntaan mene. Hän kuoli verenmyrkytykseen, joka lähti kalaaperkauksessa tulleeseen haavasta.

Eli jos ihminen haluaa omaa kärsimystä pienentää, tekee hoitotestamentiin autoissa poissulkevia, josta suola on yksi tärkein, sillä ilman sitä ei täällä kauaa tarvitse pyristellä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tuo suolattomuus on mielenkiintoinen tieto. Mitä tulee tuohon yli 75-vuotiaan ihmisen elämään, niin eiköhän se tieto ole aika vanhakantainen? Onhan meilläkin aira samulinit ja lenitat hyvinä esimerkkeinä. Maailmalla on pressoja ja ministereitä, joilla menee vielä kovaa... En usko moiseen, vaikka eräs ystäväni sanoikin jo kuuskymppisillä olevan vain pissaa päässä:D En tunnusta.

Toimituksen poiminnat